Odluke kirurga koje plastična kirurgija podrazumijeva

Kad je plastična kirurgija u pitanju mnogo toga ima veze s vašim iskustvom kao kirurgom. Definitivno, ako ste neiskusni kirurg, mislim da vam treba puno vremena da napravite facelifting kako treba, a kada ga kombinirate s puno drugih stvari, morate znati koliko će trajati svaki korak operacije za to određeno lice tako da imate pravo vrijeme. Ovo dolazi s iskustvom i stručnošću.

Odluke kirurga koje plastična kirurgija podrazumijeva

Presuda kirurga je često ključna kad je plastična kirurgija u pitanju. Morate znati koja kombinacija bi izgledala sjajno, koja kombinacija bi bila dovoljna da ih iznimno usrećite, što je premalo, a što previše. Mnogo toga je prosuđivanje. Prosudba za tog konkretnog pacijenta, za njegovu dob, za njihovo zdravstveno stanje i njegovu psihologiju i koliko će im promijeniti mišljenje te dopustiti da budu sretni. Puno toga dolazi s mnogo, mnogo godina iskustva. Kada pacijent dođe po nos, ja ću mu detaljno razgovarati o nosu, a ako mu je brada malo udubljena, neću spominjati ništa o bradi jer gledaju sami sebe i znaju smeta li im to ili ne. Ako je brada toliko udubljena da ni sam nos ne bi izgledao sjajno, osim ako ne radite i bradu, onda ću to predložiti jer vas plastična kirurgija mora usrećiti ako ste se već na nju odlučili.

Također, kad je plastična kirurgija u pitanju, dob je jako bitna prilikom izvođenja pojedinih zahvata. Imali smo djevojčice od 15 godina koje su nam prilazile i željele operaciju grudi koju jednostavno ne bismo radili. Tijela moraju prestati rasti prije nego što ih počnete mijenjati. Imali smo i vrlo zrele ljude u 90-ima koji su nam dolazili na podizanje lica ili smanjenje kapaka. To je najbolje izvesti kada pacijenti imaju dovoljno elastičnosti u koži da se vrati. Iako se kaže, ne postoji gornja dobna granica, ali kirurški zahvati su invazivni i nose rizike koje je potrebno uzeti u obzir, posebno u starijih osoba. Ako nije nužno izlagati se riziku operacije starije bismo osobe savjetovali da to ne čine jer plastična kirurgija je stvar izbora, a ne nužnosti.