Kava Lavazza

Kad sam prvi put probala Lavazza kavu nisam ni slutila da će to postati moja omiljena kava. Taj miris i okus ne možete zaboraviti. Sjećam se točno bara u Trstu gdje se to dogodilo. Bila sam s mužem u kupovini za vrijeme radnog tjedna i imali smo malo vremena, a i novaca. Oboje volimo Trst i čim smo došli u centar grada moj muž kao veliki ljubitelj kave odmah je predložio da odemo na jednu kavu s nogu. Pristala sam bez razmišljanja. Jedan mali bar je bio u blizini velikog trga. Već iz daljine sam primijetila svjetleću Lavazza reklamu koja je mamila.


Dvokrilna vrata bara su bila širom otvorena, a nježna svijetlost se prolijevala po pločniku. Tako to rade Talijani, uvijek sa stilom. Čim smo ušli u bar prožeo me miris dobre kave. Starinsko, a opet profinjeno uređenje interijera stvarao je posebnu atmosferu. Za šankom je bilo tek nekoliko barskih stolica, a cijeli je prostor bio stvarno malen i stalo je par stolova. Stoga sjedećih mjesta nije bilo puno, ali ionako se kratka kava uvijek pije za šankom. Zlatni mesing je ukrašavao konture šanka, a ljubazan konobar u veseloj košulji nas je već iz daljine spazio. Čim smo se približili šanku moj muž je  važno izgovorio mali espreso molim. Barmen me pogleda onako kao da se poznajemo od prije i rekao mi jesam li za isto.

Kimnula sam glavom. Za minutu nam stižu dvije krasne šalice Lavazza kave besprijekorno servirane sa smeđim šećerom. Kakav se miris kave proširio oko nas! Ova šalica Lavazza kave me očarala. U trenutku sam u mašti otputovala na neko daleko mjesto. Ni sama ne znam gdje je to bilo. Opojan i intenzivan miris me totalno obuzeo kao da Lavazza kava baca čini. Evo što da vam kažem, bolju kavu do sad nisam popila…